Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.06.11

Vplezavanje ob še zmeraj raznolikem vremenu.

V naših stenah
Nestabilno vreme je še zmeraj razlog majhnemu številu vzponov tako, da se nas večina še vplezava v standardnih smereh ali pa nabira kilometrino v plezališčih. Kljub temu se je vseeno našlo nekaj vzponov v preteklem tednu.

Vežica, Geršak Grčar
Vežica, Geršak Grčar

V soboto sta Nejc Marčič in Jurij Hladnik (oba AO Radovljica) kljub slabši napovedi plezala Parižanko (VI+/V, 400 m) v severni steni Debele peči. Prav tako je bil zaslediti vzpone nad Vršičem, v steni Nad Šitom glave; Jeseniška smer, Stoletje, Smer Boba Marleya so trenutno najbolj popularne. Na drugi strani prelaza Vršič v južni steni Prisojnika je bilo zaslediti tudi vzpon v Tapeti (V+/IV, 250 m).
Še skok v Kamniško-Savinjske Alpe, kjer sta Monika Weingerl in Blaž Tehovnik (oba ŠD Freeapproved) v odmaknjeni steni Vežice plezala klasiko Geršak-Grčar (V+, 390 m). V smeri jima je delala družbo še ena naveza. Na Kamniškem sedlu je imela AO Rašica skupno turo, kjer so kljub slabemu vremenu opravili nekaj vzponov v stenah Brane in Planjave. Na drugi strani glavnega grebena je bilo nekaj navez zaslediti tudi v suhi vzhodni steni Male Rinke, v Igličevi smeri ter njeni lažji sosedi Vzhodni smeri

Xuelian Feng
Čez dva tedna se na pot odpravlja tričlanska slovenska odprava: vodja Aleš Holc (AO Kamnik), Peter Juvan in Igor Kremser (oba AAO). Odpravljajo se na Kitajsko v provinco Xinjiang, na precej neobdelano območje skupine Xuelian. V načrtu sta predvsem dva cilja: prvi pristop na Xuelian Northeast (6231 m) po eni od njegovih nepreplezanih sten ter opraviti prvi vzpon na Xuelian Feng (6627 m) s severa in drugi na njegov vrh. Novice bodo člani odprave sporočali na: Xuelian Feng 2011.

Na območje, kamor se odpravljajo fantje, je odprave v preteklih letih mogoče prešteti na prste ene roke. Najbolj odmevna je pa seveda odprava iz leta 2009, ko je Bruce Normand z ekipo preplezal nekaj prvenstvenih smeri, od katerih najbolj izstopa vzpon po severni steni Xuelian West, za katero so bili nagrajeni s prestižnim priznanjem za dosežke v alpinizmu Zlati cepin. Galerijo s fantastičnimi slikami z njihove odprave si lahko ogledate tukaj, ter še galerijo slik z vzpona na Xuelian West pa tukaj.

Fantom želimo vso srečo!

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice


 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.